Reissukertomuksia maailmalta

Reissuja, matkoja, kommelluksia ja muuta ihmeellistä maailmalta. Tässä reissuistani muutama email koottu yhdelle saitille. Lukea saa, kommentoida saa, kirjoittakaa palautetta, niitä on aina mukava lukea. Pari aiheeseenliittymätöntä linkkiä: Matkakuvia: http://www.fotolog.net/mikalehtimaki

Name:
Location: Vaasa, Finland

Friday, October 08, 2004

Kiina

23.syyskuuta 2000

Ni hao!
Täälä moon ny sitte viirettä päivää täälä Pekinkis ja kivaa o ollu. Minen tällä kertaa viitti pitkähän kirijoottaa ku nämön niin rahanrakkahia, pyytävät iimeilista 2mk/minuutti. No, tämonki World Trade Centteri. Rosvousta sanon minä! Joka paikas pyyretähän rahaa ja palijo. Ostim muuten hianon kellonki eileen, siinon Maon kuva keskellä ja se heiluttaa kättä sekunttarin taharis. Komia kello. Siitäki pyysivät 350mk mutta minen maksanu ku satasen.

Moon täälä pyärinyt nelijä päivää yhyren isoon lihavan itävaltalaasmiähen (Werner) ja sen kiinalaisen tyttöystävän (Caixia) kans, ollahan oltu ku paita ja peppu. Se likkaki asuu jo seittemättä vuatta Wienis ja tulivat kotia ja anoppia kattomahan. Palio on ollu likasta apua kunei tääloo mihinää suamalaasta saati enklantilaasta textiä, aiva tuata sotkunnäkööstä piirrosta vaa. Eiväkkä puhu muuta ku kiinaa. Caixia järjesti meille aina alennusta joka paikkahan. Kiinan muuri tuli nähtyä, oli se kovetun oloonen muuri, perkeles! Pitkä ja korkia, voi juutinan tähären. Kyllä nämon ollu hulluja ku o tuallaasehen enerkiaa pistäny. Mutta oli se upiaki sitte. Moltihin siälä islantilaasen likan ja jugoslavialaasen tyypin kaa, kauhian mukavaa ku saa uusia tuttuja.

Nii joo, meinasin unohtaa: lento oli myähässä jo Hesasta alakaen joten justihin ja justihin eheriin Damis koneesehen. Arvakkaa ehtikö laukku mukahan? Tuli vasta pualentoista päivän päästä. Hianosti kyllä KLM korvas heti kentällä, antoovat 400mk riihikuivaa rahaa ja isoon laukun jossoli sukkia ja paitoja, saipuaa, hammastahnaa ja muuta toilettitarpehia. Hianoa.

Eileen seikkaaltihin puistos kattomas ku eläkelääset heiluu Tai Chin taharis. Sitte mentihin Kiällettyhyn Kaupunkihin, oli se maharotoon alue, temppeliä ja muuta ihimeellistä. Joka nurkka oli niin kruusaaltu notta suu auki oltihin kaikin. Kiivettihin Taivaallisen Rauhan aukion päärys olevahan isoon taloon katolle johona ne Maot sun muut isokenkääset on kättä heilutellu koko Kiinan kansalle. Meki heiluteltihin, muttei kukaa kattonu vissihin. Reput ja taskut pengottihin jottei viärä aseita ja räiskitä. Tämon kyllä niin sosialistinen maa, viälä. Kyllä kulukaa nuata poliisiakin piisaa joka nurkallen.

Käytihin eileen Pekingin ankkaa maistamas, kolomen ihimisen ruaka maksoo 600mk!!! Pullo kalijaaki oli 35mk, kyllon riistoa turistiilta. Oli se kyllä hiano paikkaki, niin oli nätti likka kirkkaanpunaases Kiinamekossaa. Moni ranskalaanenki olis kateellinen näiren likkojen eleganssille, nämä tiätävät kuinka kroppa kannetähän, musta pitkä kiiltävä tukka ja ylyväs suara nenä, kyllon sitte upian näköösiä ja oloosia tyttäriä täälä.

Ei perkeles, nyp pitää lopettaa, moon jo 40 minuuttia istunu täs, tuloo kallihiksi. Ku piti ensi lukia viästikki. Täytyy ettiä olisko Shanghais halapee istua netin ääres. Mä luulen että koko mun matkakassa (16000mk) tuloo palamahan täälä. Jos alle 200mk löytää hotellin nii iloone pitää olla. Mä vissihin palaan taas johonakin vaihees, täälei näitä internettijuttuja oikeen oo. Mutta saa kirijoottaa terveesiä. Vaikkei olis oikeen asiaakaan. Mä lähären ny kalijalle, on sev verta lämpöönen ilima. Palatahan, ja äläkää tehkö siälä mitää mitem minä tekisi.
Zaijian.... Mika
…………………………………………………………………………………………………….

25.syyskuuta 2000

Uujea! First warning: Tämä juttu on suhteellisen pitkä joten ymmärrän jos ei natsaa lukea kaikkea...... Olkoon voima kanssanne....

Olen tehnyt havainnon: täällä on aika paljon kiinalaisia! Muuta: kello on nyt puoli 10 illalla ja istun tällä kertaa halvemmas netti-kahvilassa, 20mk tunti. Jo sopii skriivata enemmän kuin pari sanaa, viime lasku oli 100mk, -kele. Haa, kahden oluen voimin alan siis raapustaa näppäimistöä jossa ei näy kirjaimia. Kuluneet pois ne ovat, joten forgive me my possible mistakes!!
Taustalla soi iki-ihana 70-luvun "Listen to the pouring rain" ja sitä ennen Carpentersien "Every shalala, every vow vow". Nice fiilis!!! Kertaus on opintojen äiti. Vaikkei se tähän kuulukaan niin kertaan.....jos ei muuten niin itselleni muistiin mahdollista juttua paikallislehteen viime vuoden Pohjalaisen Vietnamstoorin tapaan.

Tulin siis Pekingiin viime tiistaina 19. päivä, nappasin bussin keskustaan, mukavat 16 juania eli aika tarkkaan 16 markkaa. Dösäs tapasin Wernerin ja Caixian Itävallasta ja kuinka ollakaan oltiin menossa samaan hotelliin.

Keskiviikkona mentiin ziigaan Kiinan muurta ja hommattiin bussi respan kautta. Tottahan nämä rahanahneet oli sisällyttäneet muuta mukavaa salaa matkan varrelle. Pysähdyttiin johonkin Kiinan lääkäriopistoon tai mikä lie ja istuttiin tunniksi koulun penkille kuulemaan Kiinan saavutuksia lääketieteen alalta. Ihan mielenkiintoista pikku "omahyväisesta propagandasta" huolimatta.

Meidät pantiin istumaan ja ottamaan toinen toistamme kädestä ja lekurit lykkäs virtaa poppoon läpi niin etta napit naksui. Käyttävät mm sähköä parannusmenetelmissään. Sitten istuttiin pulpetin ääreen ja molemmat ranteet esiin ja lekuri painelemaan kolmella sormella yhtaikaa ranteisiin. Tuntevat yhtaikaa sydämen, keuhkojen, maksan, verenkierron, munuaisten ja, mikä se yx vielä olikaan, kunnon. Mulla kuulemma olis jotain pientä alkavaa malfunctionia maksassa. Äijä pkle näki että Birrassa on tultu istuttua. Jospa tämä kiinaolut kompensoisi? Mut eipä hätää!: lääke sairauteen kuin sairauteen löytyy. 480mk loota ja 25 pilleriä 2 kertaa päivässä ja alles in Ordnung. No, en ostanut.
Seuraavas mestas jade- ja muita veistoksia myynnissä. Äkkiä pois kaupasta.

Ja vihdoin: Kiinan muuri! Käveltiin portaita korkeimpaan kohtaan, 888 askelta, noin kilometrin korkeudessa. Edessä hortoili yx kiinalainen paappa joka päästi pierun joka kerta kun nousi seuraavalle portaalle, rankkaa. Pieru on muuten kiinaksi "fanbi". It's must be fun fanbi to fart!? Tää muurin "pätkä" on tehty 2200 vuotta sitten, satoja tuhansia pallopäitä töissä satoja vuosia. Nippelitietoja niitä rakastaville: tämä pätkä on tehty 60 miljoonasta kuutiometristä kiveä + kaikki työssä kuolleet tuupattiin muurin sekaan täytteeksi. Käytännöllistä.

Ja arvatkaapa mikä oli sisääntuloaukiolla? Kentucky Fried Chicken! Ensi vuonna ehkä rakentavat McDonaldsinkin, tuon mainion irlantilaisen etnisen ravintolankin.

Seuraavaksi sitten takaisin Pekingiin.
Forbidden City! Helevetin suuri, veisi vuorokauden käydä läpi koko mesta? Koko 720 000 m2, kaikki 800 kämppää, kaikkiaan 9000 huonetta... Mestaan on ekan kerran päässyt rahvas vuonna 1949 (siitä nimi “kielletty kaupunki”) ja jäljistä päätellen ovatkin sitten siellä käyneet. Kivoja nimiä näillä saleilla: Keskimmäisen harmonian sali, Säilötyn harmonian sali ja muita mukavia nimiä.... Mäkin voisin muuten ristiä mun yksiön uudestaan. Olisiko joku "Keskioluen harmonian luukku" jotain? Ehdotuksia otetaan vastaan.
Jos joku on kiinnostunut näkemään hienoja kuvia: http://www.intel.com/apac/eng/virtualcity/gallery.htm


F.C. päättyy Tiananmenin valtavaan aukioon. Caixia (tämä kiinatar-kaverini) ei usko että mitään murhenäytelmää 1989 koskaan sattuikaan. Sanoo että se on jotain Hollywood-tyyppistä propaa. Hyvin on Mao-paapat kouluttaneet kansalaisensa. Aukiota on siis muuten vaan "pienennetty" kaikenmaailman valtavilla monumenteilla, ettei siis vaan joukot uudelleen pääsisi osoittaan mieltään. Ja muuten vaan aukio oli "korjauksen" alla aina kesäkuun tiettynä päivänä. Ettei vaan porukat pääse muistopäivää viettämään. Semmosta.

Noita palatseja piisaa muutenkin täällä, kävin lauantaina kesäpalatsissa 12 km:n päässä. Matka kesti bussilla puolitoista tuntia, käsite “ruuhka” saa täällä aivan uuden merkityksen. Markan se bussimatka maksoi mulle. Laihialainen hymy tähän kohtaan, säästeliäs mutta sisältä leveä.
Väreistä näkee mikä on ollut kaikkein pyhintä. Oranssi katto ja punaiset seinät, niissä on asunut keisari itse. Vähempiarvoisille ja alemmalle sikariportaalle riitti sinikatto.

Ostinpa muuten pari upeannäköistä punkkupulloa, etiketissä lukee hienosti "The Great Wall", Cabernet Sauvignon 1996. Sää nähdä mitä mehua on sisällä. Ostin pullot samasta syystä kuin Oil of Ulaynkin: kaunis pullo ja etiketti.
Tinkiminen on täällä todellakin muotia. Mao-kellonkin hinta putos 350 yuanista 100 yuaniin ku aikas väänti. Kiinan muuri-kuvakirja putos 150:sta 50:iin, aito Maon pieni punainen kirja vuodelta -68 50:sta 15:sta. Mao-kellos Mao jaksaa vaan heilutella käpäläänsä sekunttarin tahdis. Paljonkohan vielä olis pudonnut jos olis jaksanut tinkiä. Ei se ole hullu joka pyytää vaan se joka maksaa.

Puistos oli muuten kiva katella mammojen ja ukkojen Tai Chi-vääntöjä, notkeita ovat! Joissain paikoissa ukot piirtelivät pitkillä pensseleillään, joissa oli superlonkärki, kauniita kalligrafisia kuvioitaan laattoihin. Kärki kastettiin veteen joten kuvat haihtuivat aikanaan. Täällä on isossa arvossa se joka osaa kirjoittaa merkit kauniisti ja harmonisesti.

Kiipeilin lauantaina Pekingin kukkuloilla, upeat maisemat järvelle ja kaupungille. Näyttää siltä että kaupunki jatkuu loputtomiin. Viikonloppuisin kukkuloilla on miljoona yksi turistia pällistelemässä. Jos olisin jäänyt pois, olis ollut enää miljoona.

Illalla kävin keskustasssa pikku ravintelissa syömässä kerrankin halvan aterian, 9 juania ison oluen kera. Oon jo oppinut suht hyvin syömään tikuilla. Pakko. Oli sitten maailmasta herttaisin tyttö tarjoilemassa, annoin kunnon tipin. Tuli taas kerran se olo että miksi oikein säästinkään taas rahaa vuoden: tämän takia, tämän fiiliksen takia. Jäi muutenkin hyvä fiilis kun ei kiskottu rahaa, mitä täällä kaikkialla tehdään. Turisti on vaan kävelevä moneyowner. Se on näille kunnia-asia nylkeä niin paljon rahaa kuin mahdollista meikäläisiltä.

Well, seuraavassa paikassa taas tiedettiin turistien läsnäolo: pullo olutta 25 Y. Ja räkä lensi. Näillä on tapana sylkeä jatkuvasti ja joka paikassa. Nätin näköistä kun ruuhkabussissa jakkupukuinen nainen avaa sivuikkunan ja kirnuaa kunnon klimpin ja sinne vaan autojen sekaan. Hieno homma.
Näillä on menos parhaillaan väestönzekkaus. 1,3 miljardia nyt. Saa nähdä paljonko laskennan jälkeen. Antaisivat kumit ilmatteex. Ehkä sitten pysyi homma hanskas. He he. Tästä aasinsilta: Koska kirjoitusmerkkejä on se määrä mikä niitä on eli noin 50000 ja hemmot eivät halua enää niitä keksiä, niin nämähän yhdistelevät vain vanhoja uudestaan vierekkäin. Sana "tietokone" tulee sanoista "sähkö" ja "aivot", kondomi sanoista "vakuutus" ja "hansikas". Timo, vanha Sampo-mies, miltäs kuulostaa? Vanha Pahvihousu, Gamla PaffByxa!!!

Pirun hauskaa muutenkin oppia tämä ääntäminen. Sana "ma" tarkoittaa riippuen sanotaanko se nousevana, laskevana, tasaisena vai laskevana-nousevana eri asioita: äiti, hevonen, tunnoton tai kirota. Vingu siinä sitten! Länsimaalaisten aakkosten rytmitys täällä on sitten mitä sattuu kun mainoksia kattoo, kirjainten väli toisiinsa on mitä on.
Mutta näitä karaokebaarien määrää! Unohtakaa Ruotsin- ja Tallinnanlaivojen humalaulvonnat! Nämä kun pääsevät vauhtiin niin avot. Ja paikkoja riittää joka nurkalla. "Siesie" tarkoittaa kiitos eli sanon "artistille" siesie siulle ku lopetit mölinän.

Tulin sitten viime yönä junalla tänne Xi'aniin tuppukylään, vain 6milj. asukasta. Tuliterä juna, puhdas, kiiltävä. Kattokaiuttimista tuli tuutin täydeltä iloista pim pam pam, Hangonkeksi-PuttePossumusaa, pim pam pam. "Ja kaikki ja kaikilla meillä oli niin mukavaa". Voi kun olis pieni muovipiano. Pim pam pam. Ikkunasta näkyi laajan leveitä kivisiä kuivia uomia, luultavasti tulvan jälkiä. Onnex en oo just etelä-Vietnamis Mekong-deltan alueella, kymmeniä tuhansia namilaisia on siellä evakossa. Pitäkää varanne Marko ja Kikka kun sinne saavutte!!!! Matka jatkuu, pim pam pam...... Alasängys kiinattaret lukee kiinankielistä Cosmopolitania. Oppivatko missä on miehen B-piste? A-piste löytyy Prisman aulasta, ma-pe klo 10-20, lauantaisin 10-18.

Kiva muuten katsoa Lonely Planetista näiden "osavaltioiden" asukasmääriä, tässä ov:ssa vain 36 miljoonaa.

Täkäläiset eivät osaa lausua R-kirjainta joten hauska kuulla ku nämä höpöttää Licky Maltinin tulevasta keikasta. Tästäpä muistuu yx juttu: Englannin ja Japanin pääministerit olivat kävelyllä Tokiossa puistossa. Juttua riitti aiheesta kuin aiheesta, politiikasta sun muusta. Tony Blair kysyi että: "How often do you have elections?" Japanin pääministeri: "Evely molning, evely molning!" Hyvä juttu, m ja v. ( Sisäpiirin vitsi em.) Tyhmä saa olla muttei Timo Tapio.

Asemalla törmäsin englantilaispariskuntaan jotka ovat asuneet 7 vuotta HongKongissa. Sain hyviä vinkkejä mihin kannattaa mennä yöpaikkaa etsimään. Yhden hengen hotellihuone voipi maksaa jopa 880mk/yö. Ei oikein lämmitä ajatus. Katsotaan mitä löytyy. Katteex käy pariskuntaa: 10 kuukauden lomareissulla ovat ja tarkoitus kiertää palloamme ristiin ja vähän rastiinkin. Mutta tämä tästä. Taitaa lukijoilla jo silmiä sirittää, jos nyt joku jaksoi lukea.

Huomenna menen kuitenkin bussilla katsomaan terrakotta-armeijaa joka löytyi maan alta 26 vuotta sitten. Yhdestä paikasta löytyi 6000 luonnollisenkokoista sotilasta joilla kaikilla eri kasvot ja ilmeet. Lisäksi hevosvankkureita ja muita armeijaan liittyvää roipetta ja sälää. Valitettavasti kuvaamista ei sallita. Täytyy ostaa kortteja tms sitten.

Muuten. Jos/kun kirjoitatte mulle, jättäkää skandit pois. Nämä koneet antaa pitkän rivin kummaa tekstiä kun tulee vastaa aakkonen ja ookkonen. Joten jos muistatte....
Lopuksi pari vastausta saamiini emailihin:
Tomppa: Kallistun nykyään enemmän vasemmalle kuin oikealle. Eli ei ahista.
Timo Tapio: ...ttu mä sulle mitää osta. Tai saat kumisen korvakorun korkeintaan.
Hanna, Eva, Seija ja Jaana: Kiitos muuten vain Mukavista Viesteistä. Pidän pääni paikallaan ja nautin matkasta.
Kai: No sulle mä jo vastasinkin erikseen. Paitsi että unohdin mainita että mallipalkkiot sovitaan etukäteen. Tai ainakin on erittäin viisasta sopia. Eipä tarvi sit itkeä jälkikäteen.

Nukkukaa hyvin ja olkaa ahkeria. "Mökinrakentajan raja menee tonttinsa rajoissa, maailmansamoojan maailman rajoissa." "Itsensä löytää tekemällä, ei ajattelemalla" "Rohkeus on alue. Sitä ei ole merkitty. Mene sinne. Pelkää ettet mene." "Etenen koska muistini on lyhyempi kuin kehä jota kierrän." Tuumi M.Envall ja pari muuten vaan tuntematonta ajattelijaa. (Ei tekijä??).... taustalla soi taas "Every sha la la ja very wow wow tms.."

Täältä jostain...... Mika
………………………………………………………………………………………..

29.syyskuuta 2000

No niin.... Täällä sitä taas rampataan paapan vanha aluspaita päällä. Eipä olis ukko uskonut etta tämä paitarähjä näkee Kiinankin joku päivä. Taas on kyselty muutaman kerran ravintelis etc että "which country?". Oon vastannu mielialasta riippuen että Finland, Tibet tai Paikallisosuuspankki. Siinä on näillä miettimistä ett onpa pitkä nimi maalla. Joo on.

Sain siis lipun Xianista Shanghaihin ja laitoin toivoni siihen että saan kyllä makuulaverin koska näillä on vähän semmoinen mentaliteetti että ei myy makuupaikkoja välttämättä ulkomaalaisille. Haluavat varmistaa että Kiinan miehet saa varmasti paikan ensimmäisenä. No eipä silti: paikkaa ei ollut.

Vittu mä istuin 24 tuntia junas paikallani ja koko hela juna oli ihan täynnä kinetsuja, käytävät eteiset, kaikki missä tilaa vähänkin oli. Tämäkin piti kokea. Konnari jakoi junassa isosta termarista kuumaa vettä, nämä kun kiskoo tota teetä mennen tullen. Matkustajilla oli omat teekannut sitä varten.
Välillä se konnari "luuttus" käytävää märällä mopilla. Sama vesi koko ajan. Pikemmin kutsuisin operaatiota lian tasaiseksi levittämiseksi.

Ja huuhaa!!! Mun Mao-kello on osoittautunut varmaksi ihastuksen kerääjäksi. Vauvasta vaarin kautta vainajiin asti kaikki ihastelevat kilvan klokua ja kommentoivat milloin mitäkin. Zori vaan etten saa selvää murteesta. "Phiaulia" (kaunis kiinax) mä vastaan ja saan palautteena nyökkynaurua, höhötystä ja sun muuta mukavaa replyä äijiltä ja muilta poppoolta.
Edessäni istui koko matkan 72 vee ukko, mukava äijä, yritti jutella vähän väliä mut kun yhteistä kieltä ei ole niin ei ole. Tarjos välillä omppuja ja nuudeleitakin. Mukavata.

Kuuma oli kyl junas. Äijäkin hikos. Tuumi: Mitä tekis asian eteen? Ukko käsi puoliksi kohollaan ja suu hiukan jo raollaan niin kuin julistaakseen: "Uusi vuosituhat on alkanut. Takokaamme aseet auroiksi, nyppikäämme tinanapit arvomerkit asepuvuistamme. Julistakaamme maailmaan rauha. Kaikkien maiden hallitukset yhteissaunaan ja Pax-pastillit poskeen saunakaljojen jalkeen. …….

Tai sitten ei. Ehkä silläkin oli vaan kuuma täs täpötäydes junas ja halus avata hiukan ikkunaa käsi matkalla jo ikkunaa kohden. Kunnes puolivälissä huomasi ettei lasia saakaan auki. Ei tässä penkkirivissä. Suusta pääsi puoliäänetön "no pahus sentään näitä meidän Kiinan kansantasavallan junia. Olis pitäny jäädä kotio, niinku akkaki sanoi, eikä lähteä suurkaupungin hullutuksiin. Noh, matkalla ollaan ja minäpoikahan meen enkä meinaa."

SHANGHAI!

Hitto mikä JättiMesta! Yli 14 miljoonan kiinalaisen koti. Yölläkin niin kirkas valoista ettei eteensä näe. 24 tunnin rankan junareissun jälkeen suoraan hotskuun ja kuumaan kylpyyn tunniksi. Uoh, jalat niin turvonneet ettei bootsit meinanneet enää mahtua. Varpaat varttuneet.

Ai niin: otin taksin steissiltä ja mittarikin pyörii täs mestas 2-3 kertaa nopeemmin. On eri hinnat kuin Xianin pikkukyläs. Tein muuten oikein koulukirjamaisen virheen Xianissa kun sinne silloin tulin junalla. Otin aamuyöstä laittoman taksin (ei kilpiä katolla tai muutakaan taksin tilpehööriin kuuluvaa kamaa), etupenkillä kaksi miestä valmiina, kuski ja "sen veli vaan". Ja sitten pimeitä pikkukuija pitkin hotellia kohden. Juuri näin ne ryöstöt tehdään! Auto vaan pikastopilla keskelle mustaa kujaa ja pari muuta äijää valmiina oottamassa ja sit kaikki pois autosta ja kamat ja taskut tyhjix. Kävi kyllä vasta takapenkillä ollessani mieles että hei mitä tuli tehtyä. Too late. Väsymyksen ei sais antaa häiritä järjenkäyttöä. Mut mitään ei tapahtunut. Tällä kertaa.

Niin vielä siitä junasta. Taitaa olla nää kinetsut yx maailman sikaisimmista kansoista. Olisittepa nähneet sen junan käytävät matkan aikana ja sen lopux: Uskomaton sotku, kaikki banaanin sun muut kuoret siihen vaan lattialle. Kaikki polttaa kährästävät röökiä ja tumpit lattialle. Kunnon sylkäisy vielä perään. Käytävillä sai kahlata kun vessaan suunnisti. Ja se WC:n reikä lattiassa, ja koska huuhteluvesi lopussa niin kasa paskaa oheistarpeineen siinä vaan lattialla ja reiän ympärillä. Uujea. Eipä näkynyt puolukoita. Huomasin vaan näin ohimennen.

Aah mut hotelli. Upea ja iso. Kalliskin: 550 juania/yö. Ja heti kuitenkin vitutus. Mikään valo ei syttyny. Ei kun respaan ja korjausmiehet paikalle. mistään ei löytyny vikaa ja silti valot ei toimi. Kunnes muuten vaan työnsi avainläpyskäni oven vieressä olevaan kivaan litteään holeen ja kas: valot syttyi! Jos et laita avainkorttiasi siihen "telineeseen" niin ei sähköäkään. Näppärää, 5 sek sen jälkeen kun otat kortin pois niin valot sammuu. Eipä jää lamput loistamaan kun lähdet hiihtelemaan pihalle. Olisivat vaan voineet jossain se mainitakin etukäteen, vaikkapa kortissa tai lätkä oven pieleen.

Hoh!Tämä aamu oli yx parhaimmista. Keitin huoneen teekeittimessä pari kuumaa kuppia jasmiiniteetä ja sämpylää naamaan ja lekottelin suures sängyssani. Paras tapa aloittaa perjantai. Loma! Sopii myös ma - su. Loma! Ettäs sen tiedätte. Loma!

Välikommentti: nämä hullut rupes tappelemaan täs nettikahvilas, liekö talo laskuttanut liikaa vai oliko alkoholilla osuutta asiaan (klo on nyt 01:20 lauantain puolella). Istuin tossa klo 19 kaljalla kun tuli hiki otsaan. Ei rasita näiden paikalliskuppiloiden juomahinnat, 3,5mk 0,65 litran pullo. Mietiskelin siinä että mitäpäs siellä Suomessa on tapahtumassa. Timppa ainakin voitelee jo boxereita ja pistää Oil of Ulayta korvan taakse. Jos vaikka baarin olis menos, Dynamoon dybyjä kattelemaan. U.J. Noh, ehkäpä itsekin meen kierrokselle, paikat ei kesken lopu.

Varasin hotskun viel yhdeksi päiväksi joten lähden siis keskiviikkona Hong Kongiin. Jo riitti juna mulle, Shanghai - HK on viel pitempi kuin ed. reissu. Peking - Xian oli 1000km ja Xian - Shanghai vielä reilusti pitempi. En uskalla edes ajatellakaan miten kauan täältä menis HK:iin junalla. Siispä lennän vaikka maksaa 1360FIM. Raskasta se on kyllä lentäminenkin, kädet väsyy. But no more bloody sweaty trains. Ja jos rahat loppuu niin sen jälkeen mulla ei sitä enää oo. Simply. Kysyttävää?

Ja hei, minkälaiset kelit Suomessa on? Täällä on 20 - 25 astetta, sopivaa. Yritin käydä kattomassa Robin Hoodin sivupäivityksiä netissä mut en päässyt läpi näiden systeemeillä. Näillä on estot milloin mihinkin saitteihin. No olkoon, näenhan ne sitten Suomessakin. Hovitatuoijani pyysi mua tuomaan semmosen ison perinteisen herätyskellon jossa Mao heiluu ja huitoo ja löysinkin semmosen Pekingista. Pyysivät 150 mut tingin 50:iin. Oon ettinyt olisko täällä niitä mut eipä oo näkynyt. Toivottavasti peli pelaa. Todellista kitschiä!!!

Hei Timo Tapio: Pls, informoithan mua sitten jo maanantaina miten meni Robinin ensi-ilta? Hiilillä olen minä täällä. Oukei?

Uhhuh tämä sattanan suuri bissebullo tuloo jo korvista ulos. Mihinä ov vessa? Eiku “cesuo” näiren kiälellä, ei ymmärrä jos sanoo notta toiletti. Mut kepukka auttaa aina. Kepu pettää aina.

Jaa-a, jos menis. Aattelin käydä jossain yöllisessä kerhossa kun oon liian vanha päiväkerhoon. Xianissa kävin yhtenä iltana kivas mestas ja voi nättejä tarj.tyttöjä. Kivat pikkumekot päällä. Halusivat tietty tietää oonko "yksinäinen" ja kaipaanko seuraa. Kun huomasivat etten ollut siellä sen toiseksi parhaimman asian takia juttelu muuttui kaverilliseksi ja kyselivät ja puhuivat muutenkin normaaleja. Yökerhon bossikin tuli siihen kattelemaan ja juttelemaan. Eipä kuulemma ole liikoja ulkomaalaisia siinä mestas. Vaikka kyllä sisustus etc oli parhaimmasta päästä. Mut sainpa mukavaa juttuseuraa oluen kera. Kivoi tytöi. Eiköhän höpötys riitä. Toivottavasti viihdyitte tekstini parissa. Lisää tulee kuhan kerkiän ja jaksan. Niinpä. Palataan.

Ja kiitos runsaista viesteistä. Nimpparionnitteluista ja muutenkin. Piristävää luettavaa miten siellä menee. Ja Matti: onneksi olkoon synttäripäivänäsi!!!! Maddikson, Lakeuden Susi, Junior! Sika paskansi saunan luukusta lunta? (insiderjokes, babyt, insiderjokes...) Kirijootellahan. Nukutaan hyvin.....
Mika
……………………………………………………………………………………………


2.lokakuuta 2000

Do dii... istunto alakaa. Mistähä aloottaas, olis nin palijo sanottavaa. Pitää karsia, Tsing Tao loppuu, eikä jaksa istua pitkähän jaarittelemas....

Shanghai: Neljäs päivä menos loppua kohden. Viihdyn täällä helvetin hyvin. Ei Kemiralla sattuis olemaan jotain parin vuoden keikkaa täällä? Eijaaa? Haloo? Joohan? Jookosta joo?
Lomafiilis syvenee. Ajatukset kirkastuu, askel hidastuu. Ei kiirettä. Joku tosin vois pistää tinttiä mun tilille. Haloo Veikkaus? Matsasko mun 10 viikon 1 ruudun kestolotto jokerilla? No edes jokeri? 1 milli, ei enempää. Noh, Visa vinkuu jos hätä tuloo!

Täs maas on joutunut opettelemaan kaikki "normaalit" asiat uudestaan, kuten kieleen, sanoihin ja numeroihin liittyvät. Kirjoitettuna numerot 1-3 on loogisia, 1 viiva on yksi, 3 viivaa on kolme, tosin nämä on vaakasuoraan kirjoitettu. Neljästä eteenpäin sitte logiikka loppuu ku vittu vattahan. Ei kuten roomalaisissa, vaan kaikki on jotain ihme kuvioita. Ja jos sormin esität numerot kaupas tahi missä vaan niin 1-5 ihan niinku meilläkin, mut 6-10 esitetään yhdellä kädellä edelleenkin. 6 on peukalo ja pikkusormi "auki", 7 kolme "ekaa" sormenpäätä yhdessä, 8 peukalo ja etusormi kuin "pistoolia" matkisit. 9 on etusormi koukus ja 10 koko käsi nyrkis, tai molemmat etusormet ristis. Tullee siitä että luku 10 kirjoitetaan ristinä.

Mitään logiikka ei oo kyllä kirjoitusmerkeissäkään. Merkit on arkaaisia, eli jos kiinan kielen merkistö keksittäis nyt niin kuvat symboloisivat mahdollisimman paljon sitä mitä ne edustavat.
Kaunista katsoa näiden kalligraafikkojen työskentelyä kun ne piirtää tai oikeammin maalaa tekstejään paperille. Upeita siveltimen vetoja. Taidetta. Oonkin ostanut pari pitkää paperia seinälleni koristukseksi. Nämä vielä muuntelee kauniisti tavun hiukan erinäköiseksi joka kerta. Piirtäminen, ja asiat yleensä, täytyy ensin hallita ennenkuin sitä voi hallitusti rikkoa tai muuntaa. Näiden merkistöä ei pysty "kalligrafioimaan" tai stilisoimaan ennen kuin tietää mikä se on perusmuodossaan.

Ja piru vieköön näiden lausumiset: Jos hilkun verrankin väärin äännät niin metsään menee. Ei ymmärrä täällä hän puhetta mun. Täytyy taas illemmalla opiskella muutamia sanoja. Jotta pysyy muistissa mitä oon oppinu kun oon iltoja istunu paikallisten kanssa. Harjoitus tekee mestarin. Ei ole semmoista olemassa kuin saavutettu etu. Tai on mutta vain hetkellistä se on kaikki. Kaikki opittu degeneroituu, taantuu. Jos opittua ei pidä yllä. Kaikki unohtuu, pyörälläajo-, luistelu- tai hiihtotaito. Varmasti "sekin" taito. Pidämme siis sitäkin taitoa yllä. Harjoitus tekee mestarin! Minä ainakin kopautan aina kun kerkiän (sic!). Tosta sanasta assosiaatio että ton lauseen myötä sic transit gloria mundi. Jos sitä nyt koskaan on ollutkaan.

Hei perkele, kiitti Kari viestistä koskien Robin Hood-leffaamme! Kiva kuulla et ensi-ilta oli kansoitettu! Mä en ole kyllä itse oikein tyytyväinen suoritukseeni, olisi sittenkin pitänyt vilkaista miltä pätkä näytti aina kuvausten jälkeen. Yritin näytellä mahdollisimman "normaalia" mutta se hukkuu valkokankaalle heijastettaessa. Enpä arvannut että kangas "syö" noinkin paljon hahmoa. Olisi pitänyt hiukan "ylinäytellä" että tiettyä karismaa olisi ilmennyt Robinissa. Mut se on myöhäistä nyt. Robin on hahmona liian lattea. Otan siis opikseni. Uujea.

Neljä Aasian maata on nyt tullut jonkin verran tutuksi. Mitähän seuraavaksi? Enpä jaksa vielä kesken reissun sitä pahemmin miettiä. Tosin on käynyt jo mieles Trans-Siberian -reissu. Junalla pääsis Pietarin kautta Moskovaan, mistä se sitten lähtis kohti Siperiaa. Matka läpi Mongolian ja voispa vilkaista Ulan Batoria ja sieltä sit Pekingiin asti. Tai Habarovskiin rannikolle. No sitä tiedä vielä ei hän.

Kävin lauantai-iltahiippailemassa kylillä ja klo oli yli 10 ja tavaratalot auki ja täynnä ihmisiä. Raha palaa. Miljoona ykstoista ihmistä liikenteessä, eikä varmaan tarvi liioitella.

Shanghain arkkitehtuuri on välillä aika kaunista ja ennakkoluulotonta. Jotkut näistä pilvenpiirtäjistä on kuin avaruusaluksia tai jotain Marsin siirtokuntia. Kaunista katseltavaa, ei sitä sattanan WC-kaakelityyliä joka seinä ja katto mitä monesti Suomessa(kin) harrastetaan. Tietty maksaahan suunnittelu ja rakentaminen.

Selvän eron huomaa myös ns. city-ihmisten ja ns. maalaisten välillä täällä. C.n:t on ennakkoluulottomia ja tyylitajuisia pukeutumisessa, rikkovat omalla varmalla tavallaan keskitien kulkijoiden harmautta. Miehet yleensä (täälläkin) ovat niin konservatiivisia. Sitä tanan maantien väristä roikkuvaatetta jatkuvasti. Eläinmaailmassa koiraat ovat melkein poikkeuksetta koreampia, miksei ihmisten? Verratkaa esim. riikinkukko kontra naaras. Kotitehtävä kaikille: miksi näin? Miten tähän on tultu? Miksi evoluutio/kulttuuri on mennyt tähän suuntaan? Vaikeat vastaukset palkitaan, ja oikeat, no onko niitä?

Jees, lähdin Saturday Night Fever-kierrokselle kaupungille, tulin viimeisen päälle siistillä metrolla länsi-Shanghaihin, nk. Frenchtowniin. Pomppasin Tequila Mamaan parille bisselle. Sama juttu täällä kuin muuallakin: joko olut on iso pullo (0,64l) ja ei maksa kuin 6-8 yuania tai sit se on 0,3l ja maksaa 25 yuania. Juuri saamieni tietojen mukaan (3pv sitten) 1 juan on 0,82 mk.

Paikka puolillaan tyhmää ja tekocoolia jenkkinuorisoa. Nämä on näitä, jotka kun visiteeraavat 2000 vuotta vanhassa temppelissä, raaputtavat Leathermanilla seinään: "Greg and Carol were here 7.6.2000. Calif. USA. Might Ducks forever!". Auschwitzissa kun käyvät, ekat kysymykset kierroksen jälkeen: "Hey, where is the nearest McDona?" "Saako täältä ostaa swetarin jossa lukee "I survived from Auschwitz" ja siihen päiväys perään jotta "6.6.2000"."
Okei, onhan tota kertakäyttö-kokakola-kulttuuria Suomessakin.

Well, vaihdoin mestaa muutaman kilsan päässä olevaan New York, New York-yökerhoon. Aika makee! 3 kerrosta.
Manageri tuli juttelemaan hetken kuluttua kun tiskilla nojailin. Juteltiin pitkään ja Zhang Yi (on miehen nimi) kertoi että heillä on tarkoitus saada tähän paikkaan enemmän ulkomaalaisia. Mukava mies, tarjos kaljankin. Englanninkielitaito vielä hieman hakuisessa mutta kyl se siit. Lopuksi käteltiin ja mister lykkäs VIP-kortinkin ja sanoi että tällä pääsen ilmaiseksi jonon ohi loppuiäkseni. No valitettavasti en ole täällä montaa päivää enää. Ja toivon että se “montaa päivää” ei ole se loppuikäni. Mutta tulen kyllä piipahtamaan pari kertaa ennen kuin lähden HK:hin.

Nämä ottavat tässä maassa tosissaan asiakaspalvelun, kävin siis eilenkin (sunnuntaina) NYNY:ssa ja raflapäällikkö kävi vähän väliä kysymässä miten menee, saako olla uusi bisse tai jotain muuta, haluaisinko istua paremmalla paikalla tms. Tarjoilijat seisovat rivissä ennen kuin paikat avataan, asento-lepo äkseerausta. Tämä raflapäällikkö, nainen muuten, on aika upeannäköinen ja -oloinen, silmistä näkee etta älliä piisaa, tahdikas ja sulavakäytöksinen, henkisesti vahva ja intensiiviinen olemus, 35-40-v. Huh. Tulee pärjäämään ja pärjää missä vaan toimii ja vaikuttaa.
Upea tanssishow näillä kiinattarilla täs diskos! Kyllä jalka nousi ja puvustus upeaa! UUJEA! Nappasin pari kuvaakin, toiv. onnistuivat.
Loppuillasta istuin managerin ja yhen Varsovasta kotoisin olevan mallimiehen, Victorin, kanssa samassa pöydässä. Mr. managerikin oli sopivasti maistissa, hauska jutella kun jannu oli sopivasti "vauhdissa".

Kumma juttu muuten etta tapa(si)n ensimmäisen torakkani täällä, kalleimmassa hotellissa missä oon ollut. Topi Torakka luuli että mun huoneessani on hyvä asua ja yrittää vaan toisin luuli. Jos käyttäisin hiuslakkaa, olisin hiuslakannut sen seinään kiinni. Annoin sille potkut eli kenkää. Hitto kun eläin voi olla vastenmielisen ja ruman näköinen. Ei mene evoluutio tässäkään meidän ihmisten laatu- ja kauneuskäsitysten mukaisesti tai ehdoilla, ei. Se vain menee. Ilman ehtoja, ilman suuntaa, päämäärää. Se vain on. Sattumalla on tässä maailmassa suurin merkitys, ei millään muulla. Kohtaloa ei ole. Eikä tule. Nielkää tämä. Tästä aiheesta voisin kirjoittaa vaikka keskipienen kirjan mutta olkoon mun teesit mun päässä. En viitsi kiusata uskontoihin vakavastisuhtautuvia ihmisiä. Ainakaan just nyt.

Hyvä heittää tähän vastapainoksi navan alle menevän jutun sijaan yli ymmärryksemme menevä juttu. Kysymyksiä heräsi? Niin mullekin? Onko näin? Tekiko Timo Tapio uransa parhaimman ohjauksen? Joutuuko Tomppa uudelleen putkaan syksyn aikana? Rakastuuko Jaana yhä uudelleen ja uudelleen Turun Timoon? Vuotaako Timon Saab 9000 edelleenkin öljyä? Maksaako Kemira mut kahdeksi vuodeksi Kiinaan komennuksella? Onko outoa huumoria? Onko Kirsi kahdesta kanasta se eka vai toka? Suuttuuko Kirsi mulle taaskin? Mikä on Kirsin blondiserkun numero? Sen serkun jonka Kirsi tituleerasi tyhmäksi? Mitä sitten? Minkä tunnetun suomalaisen rockbändin nettiosoite on www........................fi ? Ratkaisu lopussa? Lopettaisko jo? Hei kuka joi mun kaljan?Siinä päivänpolttamia kysymyksiä.

Täytyypä pikkuhiljaa valmistautua HK:n lähtöä vartenkin. Ziigailin jo paikallisen kielen murretta. HK:ssa puhutaan kantonin kiinaa, kun taas täällä, ja suurimmassa osassa maata mandariinia. Kirjoitusmerkit on samat, mutta lausuminen ja sanat eri. Kirjan mukaan sama kuin jos ranskalainen kommunikoisi italialaisen kanssa. Yhtä paljon ymmärtävät, silloin kun ylipäänsä ymmärtävät toisiaan. Esim sana "mennä" on mandariiniksi "qu", niin se on kantoniksi "hui". Kepeä ero.

Jassoo, kello puoli 12 yöllä (hei, täytyypäs vetää valoa, voimaa ja virtaa alati upeaan Maokellooni että jaksaa jannulla käpälä keikkua. Mekaaninen Mao. Timppa nappailee: diu diu diu.) ja ajattelin vielä käydä yhdella tos nurkan takana Talking Bar'issa. Henkilökunta puhuu suht ok englantia ja sitä paitsi siellä on kiva ja nätti tyttö töissä ja joka aina tulee viereen juttelemaan ja kyselemaan Suomen ihmeista.
Kerroin sille tarinoita Suomen yöttömistä öistä ja muusta eksotiikasta. Ja killisilmä kuunteli tarkkana.
Sinne siis. Mukava baari, kuin Himangan kunta: kiva kesällä, mukava muulloinkin.

Lopuksi vitsi jonka sain tänään Kanadasta:
Sherlock Holmes and Mr. Watson went on a camping trip. After a good meal and a bottle of wine they lay down in their tent for the night and went to sleep. Some hours later, Holmes awoke and nudged his faithful friend awake
."Watson, look up at the sky and tell me what you see."
Watson replied, "I see millions and millions of stars.
" What does that tell you?" Holmes questioned.
Watson pondered for a minute.
"Astronomically, it tells me that there are millions of galaxies, potentially billions of planets. Astrologically, I observe Saturn is in Leo.
Logically, I deduce that the time is approximately a quarter past three.
Theologically, I can see that God is all-powerful and that we are small and insignificant. Meteorologically, I suspect that we will have a beautiful day tomorrow."
"Is that all?", Holmes asked.
"Yes." Watson replied. "Why, am I missing something?".
Holmes was quiet for a moment, then spoke: "Watson, you dickhead. Someone has stolen the fucking tent."

Ja niin, päästän teidät ratkaisuun: Em. kotisivu on tietysti 22-pistepirkon kotisivu.
Hei muuten: kiitos Ria, hotelliasian järkkäämisestä. Soitin tänään HK:hin ja sain halvan hotellin, 160 HK:n dollaria. Pitää vaan zekata että ei oo mikään torakkatori.
Paikka on Tsimshatsuin kaupunginosas, (hauska nimi) eli mantereen puolella. Saapi nähdä.
Ja samoin kiitti Jaskalle "huolenpidosta". Annahan Janne Tulkin soida. Munkin edestä. Mähän sitä en kuuntele. Hyi kauhia, voi kauhia.

Kiitoksia muillekin mailin lähettäneille. Yx pyyntö olis: viitsisiko joku kattoa millaiset kelit on Amsterdamis lähipäivinä tai edes tällä viikolla. Voi olla että jään Damiin vähäksi aikaa jos ei lunta, räntää tai vettä tuu hirveesti. Tai jos ei oo sata astetta miinuksen puolella. Täältä en pääse esim. Lycosin mainioille City.net-sivuille, josta näkee maailman kaikkien kaupunkien, tai ainakin melkein kaikkien cityjen, lämpötilat sun muut pilvitilanteet. Kiinan hallitus blokkaa pääsyn tiettyihin saitteihin. Palaamme taas. Täältä Haikou-syrjäkujakadun tokasta kerroksesta, kompuutterin äärestä….
Mika (Lao luan! = Cool! mandariiniksi)
…………………………………………………………………………………………………

5.lokakuuta 2000

Okei.
Viimeinen ilta Shanghaissa ja tietty kantabaariin tapaamaan Alicea, Katea ja muita tarjoilijoita. Näytin mukanani olevaa Robin Hood-flaieria ja nämähän innostui täysin, jopa alati hymyileva mutta hiljainen baarimikko heräs. Pyysivät nimmaria ja tarjosivat oluen, kysyivät koska filmi tulee Kiinaan. Piti ruveta toppuuttelemaan. Mun eka leffa, toivottavasti ei "vika" leffa. Ei sentään(?) maailmavalloitus. Lupasin lähettää postitse isomman leffajulisteen heille baarin seinälle. Uujea, siellä se sit koristaa joku päivä ja joka päivä!!! Maineemme kasvaa.
Lähtöaamuna hotellin respas mun housunkaulukseen asti ulottuva kalu- eiku kaulakukkaroni herätti hilpeyttä. Sanoin että kätevä on, ootte vaan kateellisia, ei pysty taskuvarkaat. Mut on ryöstetty 3 kertaa reissujeni aikana. EI enää.
Eka kerta Jugoslaviassa junas matkalla Zagrebiin. Missäpä muuallakaan.
Toka kerta Roomas, Italias. Missäpä muuallakaan..
Kolmas kerta Madridis, Espanjas. Missäpä muuallakaan…

Ja taas kerran mietteitä matkan aikana:
Mitä kysyi jurvalainen kun saapui kello 17:15 Vaasan Ruotsinlaiva-terminaaliin Vaskiluotoon, eikä laivaa näkynyt missään?! Lipunmyyjä sanoi että "Laiva on lähtenyt 17:00". No jurvis siihen et, "Jaa, okei okei? Ruotsin vai Suomen aikaa? Jos vaikka sittenki ehtis?"....................
Mitä sanoi savolaistunut hutsi? "Haaska tappa vanha tutu!"........................
Mitenkähän erottaa värisokea lääkäri onko potilaalla punatauti, vihurirokko, keltakuume, mustasurma, valkovuotoa vai harmaakaihi?....................................
Voiko sokea olla rasisti?.....................
Mita lääkäri sanoi potilaalle, josta ei löytynyt mitään vikaa, tämän poistuessa vastaanotolta? "Terve!"...............................
Kerrotko minulle jotain jakolaskusta?............................
Monesko roomalaisittain ilmaistuna oli Katariina Suuren samanniminen lihava iso-äiti?
Katariina XXL................................
Vaasan Sport meni siis konkurssiin, mitä tehdä kentälle nyt? Suljetaanko sportit ja pannaan munalukko? Kun kerran sport on ihan auki?............................
Mitä lukee Keijo Olavi Lehtimäki-nimisen kirkkotyöntekijän rintapielen nimilaatassa sunnuntaina messun aikana?
K.O.Lehtimäki.......................

Äänestä tämän emailin tyhmin juttu ja voita viikko Ala-Vetelissä omalla kustannuksella!!!!

Oom muuten huamannu eli havaannu elikkä pannu merkille notta näillei oikeen parta kasva näillä miähillä täälläpäin. Naisilla viälä vähemmä.Olisko Kalevalassa sittenki totuus? Ei kasva parta pahoille, ihokarvat ilkehille, leukajouhet joutaville.

Tulin tänne HK:hin eilen illalla, lentokoneella tällä kertaa. Ei ei enää istumisia kovalla penkillä ei ei. Muutenkin hyvä valinta lentää: ruskeat viehkeät vinot killisilmät kysyi koneessa: "Do you want to have something else, sir?"
"Yes! You!Do you marry me? Let's fly to the sunset together!"
Visuaaliset asiat kompensoi sitä että koko kone heilu, paukku ja natisi hela matkan ajan ilmakuoppien ja pyörteiden takia. Tuli ikävä multaa, maata ja kuraakin. Ja loppuhuipennukseksi kone tuli poikkipäin kentälle, hyvä ettei menty kuperkeikkaa, onnex ei ollut kierroslukumittari päällä.
Täällä on näköjään kesäduunarit vielä hommis.

Honk Kong: Ilmasta katsoen valtava, kuin New York. Enemmän pilvenpiirtäjiä kuin pilviä. Lentoasema on upea, sieltä pääsee näppärästi keskustaan 34 km matkan luotijunamaisella, noh, junalla. Junan penkkien selkänojissa tietokoneet, katonrajassa valot ilmaisee koko ajan missäpäin mennään.
Koko lentoasema rakennettiin 2 vuotta sitten ja lysti tuli maksamaan yli 156 miljardia dollaria. Jollakin oli pakka kunnos. Onko enää?

Ahdas mesta. Joka paikas tajuttoman korkeita skycrapereita, ainoa tila minne rakentaa on ylöspäin.
Ja kallista, kallista. Eilen ke-iltana kävin syömäs, tilasin jonkun kanasössön, 55mk ja jäi puolet syömättä, kauheeta shittiä!! Onnex siinä oli riisiä, pottuja ja kasviksia, ne uppos kyllä. Enpä oo lihaa syöny ku kerran, kanaa muutaman kerran. Jos paikalliset liha/kanasafkat on tätä luokkaa, siirryn taas takas perinteiseen vegeruokaan. Intialaista kasvisruokaa ei lyö mikään!!! Niitä onnex piisaa täällä. Sikhejäkin näkyy joka puolella.

Hotelli onkin varsinainen luukku, sanan varsinaisessa merkityksessä. Hinta onnex halpa, 160FIM/yö. Onnex suht puhtaita ovat molemmat neliöt, ja taskukirjan kokoisesta ikkunasta näkyy lävitse. (Kumpi on muuten suurempi, reikä vai läpi? Ja miksi?) Ja ilmastointi on ja se pelaa! Hyvä niin, täällä on hemmetin kuuma, shortsi- ja minihamekeli. Sain kämpän aika keskeiseltä paikalta, mantereen puolelta. Metroasema ihan vieres ja sillä pääsee äkkiä saarelle palloilemaan ja ihmettelemään.

Kadut on yhtä neonvaloloistetta, ei niin pientä katua ettei satoja välkkyviä valoja. Katumyyjät tyrkyttää kaikenmaailman lippuja ja lappuja. Ja feikki-Rolexejaan; pidä romus! Raskaampi, kylmähenkisempi, pinnallisempi ja materialisempi kuin Shanghai tai muut Kiinan cityt. Kaikilla kiire. Täällä on tärkein asia tienata rahaa. Ja sen pitää näkyä. Kalliita pukuja, autoja, Ferrareita, Mersuja.

Täkäläisillä on tapana ujostelematta kysyä paljonko tienaat. Et ole mitään ellei sulla ole autoa, omaa asuntoa, kännykkää. Keskipalkka 12000FIM kuussa. On siinä eroa manner-Kiinaan. Kaverini Xianissa teki kahta työtä, aamuisin hotellissa kuutena päivänä viikossa ja iltaisin seitsemänä päivänä viikossa ravintolassa ja tienas noin 2000 juania kuussa eli n. 1650FIM.

Tässä Tsim Sha Tsuin viereisessä kaup.osassa Kowloonissa asuu 72000 ihmistä/neliömaili, maailman tihein asutus. On siinä poppoota kerrakseen, pyykitkin roikkuu milloin mistäkin sähköjohdosta.

Kävin tänään konfirmoimassa lentolippuni ja ajattelin ottaa pullollisen Shanghai-olutta Shanghai-ikävääni. Lasku tuli: 47FIM pullo. He he. Satasella ei täs citys tee mitään.

Nälkäkin tuli ja ed kanakeikka muistissani päätin mennä vegeraflaan. Taas kiva nimi, "Kung Tak Lam" "kuningas kiittaa lammasta, på finska?" Hyvä ruoka!!! Kokeilin taas miten puikoilla onnistuu syömään muutaman pvn jälkeen, edessä kupillinen pähkinöitä ja puikot hankalammasta päästä: sileää liukasta muovia. Hyvin meni, about 80 pähkinää ja 4 putos pihdeistä. Täytyypä ylläpitää taitoa Vaasas Hallinkujan kinetsus kunhan palajan.

Ja aah, kannullinen aina yhtä hyvää Jasmin-teetä, tämä ei tarvitse sokeria ei maitoa pilaamaan, just perfect tea, pehmeää, täydellistä!!
Pihalla palmut heiluu, hyvä fiilis. Mut nyt riittää raapustus, täällä nettailu maksaa mammonaa, joku toinen kerta sit..... Pysykää lämpiminä.....
Mika
(Reikä on suurempi. Siksi että siitä näkyy läpi.)
…………………………………………………………………………………………

6.lokakuuta 2000

Joo! 6.10.2000 HK!
(Helsingin Kauppiaat?)

Tulipa näin perjantaiyönäkin ( 23:30) ziigaan mitä netissä tapahtuu. Tää mesta on auki 24 tuntia joten ei hätää ulos. Mut a(a)siaan sitten tms.

Tänään taas piisas lämpöä 26-30 astetta maanpinnalla, auringos edelleen miljoonia. Kiipeilin hiivin kukkuloille päin ja huomenna tai joskus meen ylös asti.

Kävin täällä saaren puolella kattelees tavallisten ihmisten touhuja ja arkiaskareita. Pieniä mutkaisia kujia täynnä pikkuruisia kojuja, lihat, ankat, kanat riippuu koukuissaan, altaat kuplivine vesineen täynnään mereneläviä, outojakin, voiko noita ihan oikeesti syödä?!
Tänne kukkuloille menee myös liukuportaat, maailman pisimmät semmoiset. 800 metriä kokonaispituus, vähän väliä tosin totta kai parin metrin levähdyspaikka, että pääset pois kyydistä.
Yksi kortteli täynnä ravintoloita, siksipä tänne tulinkin; Nepal, Intia, Ranska, Libanon, Italia, Vietnam, jopa Skandinavia.

Muttapa. Hinta hinta. Hinnat eivät tuo yllätyksiä. Ajattelin pitkästä aikaa käydä pizzalla. Joo. Peruspizza Margarita 100 mk. Mut hei, naapuripaikas pasta vain 40 mk!! Yes! Ai jaa. Pelkkä lämmitetty pasta 40mk, siihen pitää ostaa täyte: 30mk, ja tietty kastike: 25mk. Joo.

Sadan vuoden vinkki: älkää tulko tänne ellei huvita tuhlata omaisuutta masokistisella tavalla. Miten vaan.

No menin sit sivukujalle paikalliseen ravinteliin ja kyselin olisko vegeä. Hajut tympeän tukalat mut ku nälkäkin olis. Ja onhan ruoka sentään keitetty joten nou pöpöjä. Onhan? Eihän pöpöjä? Lihasapuskat bannas, joten tilasin riisiä, sieniä, tofua ja kasviksia. Va bene! 46 mk lysti con una cerveza San Miquel! Kiinas on muuten maukkaimmat sienet mitä olen konsanaan maistanut! Tajuton maku!

Matka jatkuu. Hoo, liukuportaat vie mut ohi posliinikaupan, takas! Tarjouspäivät; kiinalaismallinen teekupponen 3mk, siis niitä 6 kpl, isohko kaunis teekannu 20mk. Ja löysi posliinit tiensä mun reppuun. Mihinkähän nämä oikein sullon, rinkka ihan täynnä ja reppu samaten. Rinkka näytti Shanghaissa jo nyt 20kg eli sen minkä saa tuoda. Noh.

Ja seuraava asia kruunaa kaiken. Löysin matkallani takas himaan irkkupubin, Dublin Jack. Käynpä lukemassa päivän lehdet what's going on ja tietty yks olut. Pitkä lager 33mk, tuntuu kuin joisin rahaa pankkiin. Taustalla soi hyvää acid-jazzia. Uujea.

South China Morning Postin mukaan Serbiassa mellakoidaan. Jokohan ne sais sen himahullun Slobodanin viralta pois. Äijä kun ei myöntänyt että vaalitulokset on OK. Nappi otsaan ja rauha maas. Niin se kävi Romaniassakin aikoinaan. Naivisti hallitus syyttää oppositiota väkivallasta, haloo, kuka tappoi ja riehui Kosovossa? Niin kuin tämä, perkele, nyt unohtu nimi näin äkkiä, aikoinaan sanoi: "Poikaseni, jospa tietäisit miten vähällä järjellä maailmaa hallitaan!" Näin.
Tutustukaamme Zeniläisyyteen ja löytäkää jotain uutta tästä maailmasta ja ennen kaikkea itsestämme. Huomaamme miten naiivia ja manipuloivaa kaikki on. Syy pahoinvointiimme on että emme ole sinut itsemme kanssa. Syy ei ole muissa. "Mies vihasi tätä maailmaa yli kaiken. Hän ei kestänyt sitä enää, ja hän muutti erakoksi kauas pois muista. Kunnes hän huomasi, että hän ei vihannutkaan maailmaa, vaan ihmisiä. Hän muutti takaisin muiden luo."

Paluu Xi'anin: jotkut kyselivat terrakotta-armeijasta. Mulla on hyvä kirja siitä, täynnä värikuvia etc. Kaikki historiasta, mikä oli tämä hallitsija joka loi sen armeijan. Myös siitä miten se kaikki löydettiin. Kaupasta, josta ostin opuksen, oli paikalla tämä Yang Zhifa, joka aikoinaan -74 löysi ensimmäisen terrakotan. Ja hän sivelsi mulle nimikirjoituksen. Se on sen hemmon homma nykyjään. Teretulemast katsomaan kirjaa.

Hauska muuten tulla iltaisin himaan reissujen jälkeen; tähän kuuluisaan Chungking Mansioniin. Valot päälle kämppään ja 2 torakkaa ryntää jemmaan. Widdu mä tapan JOS saan ne kiinni. Hyi hitto. Tää on blokki jossa on satoja ellei tuhat kämppää. Mun mesta on hiukan yli 7 neliötä, mukaan lukien wc-suihku. Ja kohtuulliset 160mk/päivä. Ja hei mulla on jopa pieni ikkuna, mita ei kaikilla oo. Sitäpaitsi tää ei oo pienin kämppä mitä täältä löytyy.

C.M. aiheuttaa kauhistusta kaikille jotka tästä jotain tietävät, eilen törmäsin paikalliseen ja kun kerroin missä bunkkaan niin säälinsekaista kauhistusta. Okei.

Ahtaita pieniä käytäviä, torakoita, helvetisti intialaisia ja neekereitä. Intialaisten olemassaolo näkyy nurkista: joka mutka oranssin syljen peitossa. Ollessani Intiassa joka hemmo jäyhää tätä oranssia mälliä ja niillä on tapana sylkeä ne talojen etc nurkkiin. HK ei ole poikkeus. Joka mutka täynnä tota oranssia kuivunutta räkämälliä. Se on pientä.

Onnex sijanti on hyvä. Pikku kujaa myöten ulos ja suoraan yhdelle isoimmista kaduista, Nathan Road.

Oon ostanut “luvattoman” paljon kirjoja tällä matkalla. Painaa kuin synti rinkassa. Joka kaupungista omansa, kuvineen päivineen. Myös taidekuvakirjoja. Kiinalainen taide on upeaa!! Herkkyys ja pehmeys on ne sanat jotka parhaiten kuvaa näiden ilmaisua. Estetiikkaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Pensselien liike kuin perhosen lento, kevyen vahvaa ja varmaa, määrätietoista, kiireetöntä.

Joo jees, kiitti taas emaileista. En nyt sit menekaan pariksi päiväksi Damiin, kaikki lennot täynnä. Eipä sitten. Joten oon nyt tääl kunnes 13. perjantai.

Kiitti Tompalle hauskasta ja pitkästä emailista, uujea. Täääänks muillekin. Päätin että arvon kaikkien mulle kirjoittaneiden kesken tuliaisen joten sorry teille "mykät lukijat". Toiv. ootte kuitenkin lueskelleet ja sietäneet juttuni. Jos ette, ilo on kokonaan minun puolellani.
Semmonen vielä Timo Tapio: laitatko niitä Robin-julisteita Laihiallekin että jospa joku tulis sieltäkin päin ziigaan? Vai ootko jo laittanut? Tomppa voi ainakin levitellä kun kotonurkilla hiippailee?...... Se siitä sitten. Voikaa miten parhaimmaksi katsotte.... Mika
………………………………………………………………………………..

10. lokakuuta 2000

Ja huomenta taas!

Täällä oli ollut mellakoita 1.10 mutta olin just silloin Shanghais joten enpä tiedä niistä paljoakaan. Muutamia oli mäntätty ja viety putkaan. Ne on nämä Falun Gong-ihmiset. Kaduilla on niiden lentolehtisiä joissa kuvia kun poliisit potkii ja pamputtaa mielenosoittajia.
F.G:sta annetaan Kiinan hallituksen taholta tietoisesti huonoa kuvaa, ne vain haluaa lisää demokratiaa ja yksilönvapautta tänne. Ei sovi Kiinan kuvioihin, täällä vallitsee rautainen kuri. Löysin lehtisestä nettiosoitteen mutten oo ehtinyt käydä vilkasemassa. Osoite:
http://www.faluninfo.net.


Well, tulipa sunnuntaiaamu ja minäpoika reippailemaan Hong Kong Islandin vuorille. Metrolla vaan meren alitse saarille ja kartta käteen. Kiipesin koko matkan ylös omin voimin, en käyttänyt semmosta vuoristorataa tai mika se hiihtohissintapaisen nimi nyt onkaan. Hiki valui niin ...tanasti, lämpötila taas 30 nurkilla.

Mutta olihan näköalat!!! Polkuja meni ristiin rastiin ja käppäilin niitä pitkin iltahämäriin asti. Sain upeita kuviakin kaupunkiin päin. Toiv. onnistuivat.

Reippailun jälkeen vegeraflaan ja uujea mitä aromeja. Kannu vihreää teetä pöydässä jota täytetään sitä mukaan kun juot. Onnex ostin itekin Pekingista ko. teetä jotta saapi Suomessakin sit lipitellä. Länsimaiset kyllä maistuu kitkerältä myrkyltä kun on oppinut täällä hyvän päälle. Meidän paahdetuista teelajeista jää kyllä kumma tumma sivumaku, eikä siihen auta sokeri ja maito, joita on pakko muutenkin pistää sekaan pehmittämään makua.

Jasmin-teestä sun muista paahtamattomista taas jää pehmeä mukava jälkimaku. Se tee mitä ostin on "kiedottu" pieniksi palloiksi jotka sitten aukeevat kun kaataa kuumaa vettä päälle. Samoja lehtiä voi käyttää 5-6 kertaa ja maku kuulemma vain paranee hyvälaatuisessa teessä käyttökertojen lisääntyessä. Kannun pohjalle pitää jättää aina tilkka vettä että lehdet pysyy märkinä ja uutta kuumaa vodaa niskaan vaan, ja tissuttelu jatkuu.
Ompahan nyt ostettu hieno kannu ja kupit josta ryystää.

Oli helppo nousta aamulla kun en ollut missään la-iltana. Täällä kun tapahtuu joka ilta ja yö jotain kaduilla ja baareissa etc, niin ei ole niin väliä koska ulos lähtee hiipimään. Nyt olis tänään tiistaina Ricky Martin keikalla muttei kiinnosta niin paljon että maksaisin monta sataa lipusta.

Maanantai:


MACAO!!!!

Tunnin matka kantosiipialuksella ja Macaon tullista läpi(huutojuttuna). Upea päivä, aurinko porottaa, hihaton paita päällä, reppu selässä ja baanalle.
Yks päivä riittää itse asiassa Macaon kiertelemiseen, koko alue on vain 23,5m2 ja alueella asuu 500,000 ihmistä. Niistäkin 95% on kiinalaisia.

Keskuaukio oli tosiaan kuin olis johonkin etelä-Euroopan maahan tullut, olihan Macao viime vuoteen asti Portugalin siirtomaa. Arkkitehtuurissa loistaa portugalilaisuus vaikkakaan ei kaikkialla. Keskustas oli kaunis kirkko, josta tosin jäljellä vain fasadi, taifuuni tuhos vuonna 1835 lopun osan kirkosta. Portugalin pojat oli vissiin liian laiskoja jotta olisivat jaksaneet korjata kirkkoa tai sitten niillä alkoi just 170 vuoden siesta. Mañana, mañana....

Onnistuin saamaan kameraliikkeesta "vanhaa rahaa" eli Macaon pataca-nimista valuuttaa jota ei tietenkään enää paineta. Raha kyllä kelpaa maksuvälineenä niin kauan kun sitä liikenteessä on. Sain hienon sinisen setelin ja erikokoisia kolikoita. Säästöön!!

Mutta nytten saarille katteleen Hac Sa-nimista rantaa. Saaret on yhdistetty toisiin pitkillä silloilla ja bussilla pääsee näppärästi sinne. Hac Sa tarkoittaa "mustaa hiekkaa" ja tietty tulee siitä kun rannan hiekka on mustaa siellä. Niinkö? Ihan totta? Siitäkö se nimi tulee? Ja olihan aika tummaa, ehkei sentään mustaa.

Ostin kylmän keppanan ja painuin 30-asteiselle rannalle tuoliin lekottelemaan ja katteleen palmujen huojumista ja kuvittelen että olisin muka jossain etelässä ja olis muka lämmin ja muka kylmä olut kädessä ja olis muka lomaa ja aikaa. Mitenkähän Suomessa? Muka syksy?
Well, well, klo on jo kuus ja alkaa hämärtää, tuuli alkaa puhaltaa mereltäpäin kun maa jäähtyy, aallot kasvaa valtaviksi. Ja ei kun 2 kiinatarta painuu veteen uimaan. Hulluja! Siellä ne lentelee aaltojen keskellä ja kivaa vissiin on. En menis vaikka maksettais.
Hoh, mä meen ainakin takas mantereelle bussilla.

Neonvalot loistaa Macaossakin ja pelipaikkojen värikkäät juoksevat neonit kertoo että täällä pelataan. Macaon rahaliikenteesta 40% tulee pelikasinoista. Ilen mesta.
Kasinot tietysti pyörii mafiavoimilla, Triadit tietää mistä mani tulee. Ja koska liigoja on useita, pannaan joskus konetuliaseet laulamaan että kilpakumppanit saataisiin pois reviiriltä laulamasta. 1997 täällä alkoi Triadien välinen "sisällissota", muutaman kuukauden aikana ne tappoi toisiaan useita kymmeniä ja varmuuden vuoksi tulittivat toistensa hotelleja ja kasinoitakin että asiakkaat vaihtaisivat mestaa. Näin kävikin. Turistien määrä putos kymmeniä prosentteja. Sen jälkeen ei kai ollut kellään kivaa. Nyt on taas pyssyt pesus ja huollos, ei paljon pauku, tiedä mitä tuumivat. Siesta alkoi niilläkin.

Ookoo, aika lähteä jetille, hima kutsuu.
Hinnatkin taas sopivasti nousseet, oli 130mk kun tulin, paluu 160mk. "After 5pm, after 5pm plices lises." Okei, okei....
Sainpa pari hienoa Macaon leimaa passiini. Kerään leimoja aina kun vaan mahdollista. Nukahdin ja heräsin kun botski lipui HK:hin. Upean näköinen öinen HK mereltä käsin, miljoonia valoja pilvenpiirtäjissä ja kaduilla!!!!

Ja kukkuu, mun oma luukkuni Chunking Mansionin kirotussa korttelissa! Valot äkkiä päälle ja ovi täysillä auki. Niinpä. Taas kerran saatanan suuri torakka juoksentelee lattialla ja kiipee pitkin mun seinää. Hyi saatana! Pituutta 8-9 senttiä ja osaa vielä lentää. Paiskaan äkkiä kengällä ja menee ohi. Sinne se painui sängyn alle.

MÄ en oo tässä hikisessä paskaluukus enää sekuntiakaan, nuku nyt sitten ja odota koska se olio tulee sieltä pois ja sirittää suoraan naamalle. 5 min ja se juoksee WC:n kautta mun sängyn yläpuolelle. Tarkahko tähtäys ja se putoo mun sänkyyn. Mänttään kengällä ja saan sen jotenkin lattialle. Inhottava kovan paksu rutina kuuluu kun sen selkäpanssari murtuu kun rusennan sitä hengiltä. Hyi vittu vielä kerran. Onnex enää 2 yötä ja muutan korttelin päähän siistimpään hotellin, 14. kerrokseen.
Vaikka ne kyllä kiipee sinnekin asti, Intias Bombayssa Markolla oli helvetin korkealla kämppä ja sielläkin noita saatanoita piisas.

Luiskelin huvikseni kiinalaisten tavoista ja uskomuksista.
Jos meet iltaa istumaan jonnekin perheeseen, tuliaisiksi soveltuu hyvin suklaa, kukat ja miksei alkoholikin vaikkei isäntäperhe sitä joisikaan. Jade on hyvä koska se suojelee kantajaansa pahoilta hengiltä. Kellon antaminen taas on "pikku herja", koska näille se symbolisoi kuolevaisuutta.
Nämä on muutenkin hemmetin taikauskovaisia. Numero 3 lausutaan niin että se muistuttaa sanaa "elämä", 8 taas "hyvinvointia tai menestystä", 9 "ikuisuutta". Numero 4 taas on paha koska se muistuttaa lausunnaltaan "kuolemaa".
Asunnot, joiden osoite on 8 tai suurempi, on suosittuja. Ja ihmiset maksaa enemmän että saavat semmoisen kämpän jossa luku on suuri. 8.8.-88 oli hullu päivä, ihmiset maksoivat järjettömiä summia asunnoista!
Myös häät pidetaan useinmiten 8. kuukausi. Samoin ruokien hinnat saattaa monesti olla 88 dollaria. Joissain hotelleissa ei em. syystä ole neljättä kerrosta.

Samaa sössöä ja taikauskontoa on tämä meilläkin tunnettu Feng Shui. Se on täällä tosin jo hiukan häviämään päin mutta vaikuttaa silti. Sana tulee kiinan kielestä eli tark. "tuuli-vesi". Juttu keksittiin joskus 1200-luvulla.

Monet asunnot ja jopa pankitkin rakennetaan oppien mukaisesti. Hong Kong and Shanghai Banking Building muun muassa. Kaksi leijonaveistosta on asetettu pankin ovien eteen tarkkaan paikkaan ettei pankkia ja asiakkaita kohtaisi paha joka aiheutuu "vedessä syntyneistä" pahoista hengistä. Samoin kuvernöörin virastorakennus on tehty tätä silmällä pitäen. Rakennuksen taakse on istutettu puita riviin ja katu on leveä tältä kohtaa etta pahat henget eivät osuisi taloon niin helposti. Pahat henget kuulemma eivät osaa kulkea muuta kuin suoria linjoja, siksi ovet usein laitetaan jonkin verran vinoon.
Samasta syystä ei sohvat ja sängyt ole suorassa linjassa ovien kanssa, jos vaikka pahat henki osuis himaan.

Ja Feng Shui-oppineet kiertävät kertomassa miten pitää rakentaa ja rahaa tietty liikkuu heillekin. Kuinka kummas tulee mieleen skientologit? No onnex se on jo hiukan häviämään päin. Jos olis totta ja toimisi, muutenkin kuin ihmisten mielissä, niin sehän ei häviäisi.

Sama homma oli muuten Intiassakin. Wärtsilä sai valmiiksi uuden voimalan ja sitähän ei käynnistetty ennen kuin papit kävi piirtelemässä parit hakaristit ja muut tarpeelliset kuviot koneet kylkiin. Suitsukkeet palamaan ja pari sanaa viikon vaihteeksi ja sit saatte pojat pistää myllyt pyörimään. Virvon varvon tuoreex terveex. Lycka till!

Ihmiset johdattavat itse itsensä pois itsestään uskomalla ja toteuttamalla näitä juttuja, numerologia, astrologia etc. Joku voi kysyä että mitä sitten? Mitä pahaa siinä on jos joku vähän näitä nyt toteuttaa ja harrastaa ja noudattaa, vaikkapa niinku "huvikseen"? Eipä mitään pahaa. Mutta se on aina pieni siemen joka silloin annetaan jäädä itseen. Se ei aina verso mutta se on siellä. Nämä siemenet saadaan itämään silloin kun hyvä puhuja tai taitavasti ja uskottavasti kirjoitettu kirja tekee vaikutuksen. Ja kuinka monta näitä uskontojen uhreja onkaan. Skientologia vain yksi mainitakseni.

En viitsi enempää "ärsyttää" teitä ottaakseni puheeksi laajempaakin "suosiota" saaneita uskontoja. Mitä Suomessa ja muuallakin on. Vain tiedostaminen ja tietoinen tunnistaminen kuolettaa tämän siemenen. Ja se taas on tie olennaiseen, itseen. Harva on täysin tietoinen maneereistaan ja uskomuksistaan, en minäkään. Siihen kuitenkin pyrin.

Ja siihen tämä matkustaminen mm on hyvää. Kun näkee miten muut tekee samoja ja eri asioita, saa perspektiivia omiin tapoihin ja omiin uskomuksiin. Mutta tämä tästä. Tästä riittäis mulla sanottavaa mutta säästän teidät. Minulta. Jutellaan enemmän tuopin ääressä.

Taas on yö kun tätä raapustan, klo on jo 01:00. Täällä on monet paikat 24 tuntia auki. Niin kuin tämä nettikahvila ja toi McDona tossa 50 metriä mun himasta. Aina kun meen siitä ohi se on täynnä afrikkalaisia, siis mesta miehiä mustanaan. Siellä ne norkoilee pitkissä värikkäissä kaavuissaan ja öljystä tehdyissä muovisandaaleissaan. Kummia heppuja, istuvat öisinkin porukoissa kaduilla ja tuijottavat ohikulkijoita pitkään.

Niin, nyt on tiistai jo vaihtunut keskiviikoksi. Tää päivä oli rauhallinen, menin Tsim Sha Tsuin etelärantaan istuskelemaan ja lueskelemaan ja ohikulkijoita pällistelemään. Ja välillä myös ohikulkevia laivoja. Näin yhden dzonkinkin mutta valitettavasti sillä oli punaiset purjeensa alhaalla!!! Muun muassa minihameisia kiinattaria on ihan jees katella. Turistejakin näkyy tassuttelemassa ja lenkkeilemässäkin tässä helteessä. "Olipas valakooset jalaat tualla miähellä, ov vissihi harrastanu enemmän tuata yäjuaksua kunei oo aurinkoa saanu kinttuuhinsa."

Oon jo unohtanut kuinka paljon on 10 astetta lämmintä, mulle se on 10 astetta kylmää. Karmea paluu Suomeen! Hiattomas paidas ku kuljeskelee niin kyllä näitä kauheesti kiinnostaa mun vietnaminkielinen tatuointi käsivarres. Metros kurkkivat kilpaa että mitähän sillä oikein siinä lukee. Jotkut pysäyttää kadulla ja lukevat ja sitten "vely nice, vely nice!"

Toinen teksti on venäjäksi, siitä oli semmoinen ilo vuosi sitten Vietnamissa että: olin kiipeilemässä pikku kukkulavuorelle ja yks paikallinen poika oli päättänyt myydä mulle Cokiksen. Sanoin noin 57 kertaa NO! mutta ei. Poika vaan seuras mun peräs tölkkineen ja mainoslauseineen "Only for you this price, very cheap!" etc. Kyllästyin lopuksi kun ei hölinä loppunut ja NO-sana mennyt perille. Pysähdyin ja sanoin poitsulle: "Tiedätkö mitä tässä mun tatskas lukee?" "No, en tiedä." "Siinä lukee että I don't drink Coca Cola." Selvän teki. Poika uskoi ja jätti mut rauhaan.

Pikku väli-info: paikalliset sanovat ulkomailla asuvia tai syntyneitä mutta kiinalaisperäisiä ihmisiä banaaneiksi. Päältä keltaisia mutta sisältä valkoisia. Niinpä.

Kiva pällistellä ihmisiä ja tuumia mitä ne täällä tekee. Toskin on ihan selvästi amerikkalainen lihava maanviljelijä punaniskapariskunta Keski-Lännesta. Kui ne täällä on? Iso mies, siilitukka. Äänestää republikaaneja. On aina äänestänyt, ja tulee äänestämään. Leveä nahkavyö kielii mies-asenteesta, kuri olla pitää, varsinkin nekruille. Pitäis panna ne muutenkin omiin kouluihinsa ja loput vankiloihin. Vankiloitakin on aivan liian vähän meillä USAs. Aseet joka talouteen. Paitsi ei nekruille eikä meksikaanoille. Niistä pitäis tehdä moottoritien pohjia. Jotta pääsis nopeammin uudella Caprice Classicilla siskon perhettä kattomaan Texasiin Thanks Giving Dayna. Budweiser on muuten maailman paras olut, vaikkei se olutta ookkaan vaan vettä mutta se silti on maailman parasta. Akka tekee aamuisin rapeimmat ja rasvaisimmat pekonit mitä kukaan osaa. Kyllä näin on! On se muuten ihme ettei meidän Motorola oo vielä hakannu tota japsien Nokiaa ja sitä hollantilaisten Ericssonia?! Kuule, Edith, teekkö mulle taas kunnon kalkkunapaistin sunnuntaina kun tullaan iltapäivällä metodistikirkosta?

No se siitä taas. Mennään nukkumaan jotta jaksetaan. Että jaksatte töissä. Mä muuten vaan. Saas, pai to vei, nähdä juokseeko Topi Torakoita taas kämpäs. Vimppa yö siinä luukus kuitenkin. Täältä alhaalta....
Mika
……………………………………………………………………………………………………..

12. lokakuuta 2000

Ni hao!
Joo. Viimeinen ilta Kiinassa. Tai ehkei. Jos jäisin tänne lämpöön? Lokakuu puolivälissä ja illalla lämmintä vielä 27 astetta. Melkein vituttaa tulla kotiin. No olis se kiva tulla tyhjäämään rinkkaa ja pestä koneellinen pyykkiä ja lähteä taas. Tämä on mua. Täällä voi hengittää. Täällä ei ihmiset kuvittele olevansa jotain mitä ne ei ole. Täällä ihmiset pysähtyy pyytämään anteeksi kun vahingossa tönäisee. Täällä ihmiset lauleskelee eikä kukaan kato pitkään että onko toi hoitovapaalla jostain parantolasta. Suomi on hyvä maa elää. Kunhan saataisiin toi saatanan ev.lut.perus"kyllä-tämä-elämä-on-kovaa"-asenne pois. "Itku pitkästä ilosta." "Rumat ne vaatteilla koreilee." "Se on rumaa ku mies on komia." "Mies se tulee räkänokasta vaan ei tyhjännaurajasta." "Hillitte ittes." Siinä suomalaisia positiivisia sananparsia. Onnex nykyisin saa tanssia jo pääsiäisenä ja joulunakin. Hyvin alkaa mun email? No se on vaan tätä lomanpäättymispupatusta. Mutta totta toinen puolet, ainakin.
Mutta............

Keskiviikkoaamu.

Aah, kämpän vaihto. 100 metriä Nathan Roadia pohjoiseen. Sama 7 neliötä. Mutta...mukava landlord JA EI TORAKOITA!!!! Siisti puhdas kämppä, 150FIM/yö. Uujea tekis mieli sanoa. Sanoinkin jo. Landlordilla iso pullo Finlandiaa respan pöydällä, kerroin etta onpahan muuten toi pullo mun maasta. Ukkopa tiesi missä maamme armahin Suomenmaa on. Näytti kartalta joka seinällä killui. Oikein! Siellä on se kylmä maa. "Siellä, siellä se on...."

Ja sitten kamat kasaan sängylle ja baanalle. Ajattelin saada päivittäisen sivistysannokseni ja menin siis HK:n historian museoon. Hiton mielenkiintoinen mesta, varsinkin tapahtumat toisen maailman sodan ajalta.

Japsit hyökkäsivät tänne 1941 ja valtasivat koko HK:n muutamassa päivässä. Ja sitten alkoikin jo kurjuus. Samat hessut hyökkäsivät Mantsuriaan ja Nanjingiin (ent. pääkaupunki) jo 30-luvulla ja siellähän alkoi etninen puhdistus raskaalla kädellä. Ja raskaalla miekalla. Näin jo Pekingissa kuvia missä japsit teloittivat tuhansia kiinalaisia, brittejä, kanadalaisia ja ausseja. Joissain oli kuvia kun naiset teineistä mummoihin pakotettiin riisumaan ensin nakuiksi ja sitten tökittiin pistimillä sinne sun tänne kunnes henki meni. Jotkut poltettiin eläviltä, joihinkin tehtiin samanlaisia kokeita kuin Mengele Auschwitsissa eli ruiskutettiin rutto- sun muita tauteja, sekä myrkkyjä ja kattelivat miten käy. Semmosia poikia nämä meidän Toyotat.

Samanlaisia kuvia oli HK:n valloitusten ajoilta. Kunnon keskarileirit pystyyn ja populaa piikkilangan taa. Hiukan alan ymmärtää miksi länsiliittoutuma pudotti atomipommit Nagasakiin ja Hiroshimaan. Nämä eivät lopettaisi ennenkuin ne lopetetaan. Sääli vain niitä syyttömiä siviilejä.
En oikein muutoinkaan sympatiseeraa japanilaista kulttuuria, outo maailma. Elämän tärkein päämäärä on saada osastopäällikön titteli. Top 3 listalla keikkuvat itsemurhissa (Suomi ja Unkari samassa jengis? Pidettäiskö vuosittaiset tapa mut-tapan sut -bileet. Voittajat saa palkinnoksi pistoolit ja palan saunan takaseinää).

Muistanpa taas kerran viimevuotisen Vietnamin reissuni, Da Nangissa lähdin päivän kestävälle veneilyreissulle saaristoon ja mukaan tulin pikku bussilastillinen nuorehkoja japseja. Raukat oli niin poikki että heti kun pääsivät veneeseen niin koko konkkaronkka nukahti istualleen. Jai hienot purjehdusmaisemat ohi näiltä. Pysähdys, uimistauko ja ruokailu. Ja taas sen jälkeen tipahtivat. Yksi tytöistä sairastui, makas kovassa kuumeessa ja kukaan sen kavereista ei tehnyt elettäkään auttaakseen sitä, liekö liian väsyneitä vai mitä ihmettä???? Annoin tytölle Disperiinia ja veneen pomo juotti vettä pullosta. Illalla rantaan tullessamme tyttö oli sen verran toipunut että jaksoi hiipua bussiin joka jo odotti että pääsisivät nopeasti taas seuraavaan kohteeseen. Kiire!

Jos Asterix olisi kiinalainen se sanoisi: "Hulluja nuo japanilaiset!" Kummaa juokse-ja-koe -elämää. Missä muussa kulttuurissa on hienoa tai kunnia-asia tappaa itsensä?! Harakiri, seppuku! Jos Asterix olisi suomalainen se sanoisi: "Hulluja nuo japanilaiset!" Pääsinkö taas vauhtiin? Uujea.

Nää kinetsulapset on kyllä mukavia. Ne tulee porukalla pällistelemään pikku tihrusilmillään ja helou, helou! kuuluu koko ajan. Ja sitten kikatetaan kilpaa. Kattelevat kummissaan mun pitkää ponnaria, korviksia ja pulisonkeja. Jaksavatkin kiinnostua, päät keikkuu molemmin puolin ku ihmettelevät 10 päivän sänkeä naamalla. Kumma juttu, karvaa NAAMASSA??

Eilen illalla kävin heittääs inkkarisafkaa naamaan (kaikki osui, ei yhtään menny ohi) Koh-I-Noorissa. Mikään ei hakkaa kunnon intialaista ruokaa!!! Kitalaki kutisi mausteiden kimarasta. 166mk ja paikka keskihalpa, no ollaan siis HK:ssa, ja pidot paranee. Oon jo tottunut tähän hintatasoon, se on nyt vaan näin että kaikki maksaa enemmän täällä. Nothing can do!! Joskus jos löytyy hyvä mesta ja ruoka maksaa vain 70mk, oonpa ihmeissäni, oon.

Luulenpa että meen Vaasas ensi sunnuntaina paikalliseen kiinalaiseen muistelemaan maistelemaan ja huomailemaan onko eroa maussa. Hinnas ainakin. Asteittainen lipumishiipuminen arkeen, työllistettyyn, ei niin kaivattuun mutta pakolliseen pahaan jotta pääsen kiinni rahaan. Vapaus pitää ansaita?!?

Vieressä pauhaa TV: hyvintehtyjä kiinalaisia mainoksia tuutin täydeltä. Käsitykset Kiinasta on muuttuneet tämän reissun aikana. Positiiviseen suuntaan. Hyvä niin. Olisin "huolissani" jos kaikki olis niin kuin ennen matkaa. Missään maassa jossa olen ollut, en ole palannut takaisin Suomeen niin ettei positiivista moodia olisi tullut. Totta kai usein on asioita jotka on paremmin Suomessa mutta useinmiten asiat on vain ERILAILLA kuin meillä, hyvä ja huono -määritelmien tuolla puolen. Ongelmia tulee, kielestä, tai pikemmin sen puuttumisesta, ja monesta muustakin. Sehän on selvä. Kovasti mua varoiteltiin kun olin menossa Romaniaan ja Venäjälle. Älä nyt sinne mee, nehän tappaa tai ainakin ryöstää sut! Ne on kaikki roistoja tai ainakin varkaita. Mikä maa sillä lailla toimii että kaikki on varkaita? Jonkunhan on pellot viljeltävä ja muuten pidettävä asioita pyörimässä.

Romanialaiset esim oli hyvin kielitaitoisia, ranskan ja englannin kieli oli usealla hallussa. Ja tietous että missä heidän maa on menossa ja että kaikki ei toimi niinkuin pitäisi toimia. Ystävällisiä ihmisiä.
Niin helposti istuu kotona nojatuolissaan ja katsoo uutisten 15 sekunnin pätkää kun jossain tapellaan ja sitten sen maan määritys tai definiointi on tehty. Tappajia kaikki.

No. Kiinassa on moni asia vielä vialla, demokratian puute etc. Jäämme katsomaan miten asiat menee.

Haa, löysinpä sen pikkukujalla olevan "Grand Pubin" jossa olutpullo vain 15-20mk. Hauska tapa tässä baarissa: pullo avataan tiskillä ja suuhun (pullon) tungetaan puhdas servetti, joka jätetään siihen. Pyöräytys vaan, servetti pois ja pullon suu on puhdas, jos siis kenties haluat juoda ilman lasia, näppärää.

Aattelin käydä tänään katselemassa vanhoja juttuja ja siis mennä Han-dynastian (100-luvulla) aikaiseen hautaan kurkistelemaan. Kopistelin ovella mutta kolkuttavalle ei avattu. Prkl, kiinni torstaisin. Esitteen mukaan kiinni maanantaisin. Jaa? Enpä nähny Han-ruumista, kanske han är död? Mutta Wong Tai Sin temppeli on aina avoinna. Hitosti kinetsuja suitsukkeineen! Suitsarit pannaan palamaan ja tehdään tietyt liikkeet ja rukoillaan samaan aikaan, savu vie rukoukset taivaaseen. Suitsarit pystyyn alttarille, nippu feikkiseteleitä mukaan, joissa lukee “tuonpuolen valuuttaa” talletuksena jo seuraavaan elämään, Sitten puinen purkki käteen jossa iso nippu punapäisiä bambutikkuja joissa jokaisessa jotain kirjoitusmerkkejä. Polvilleen, silmät kiinni ja ravistellaan rukousten kera purkkia kunnes yksi tikuista lennähtää maahan. Teksti kirjoitetaan muistiin ja sen jälkeen heitetään Jing ja Jang-tyylinen kaksiosainen puinen juttu maahan. Jos osaset jää niinpäin että ne voidaan liittää toisiinsa, jumalten vastaus on "kyllä". Jos ei liitos onnistu, niin vastaus on "ei". Ja sit eikun fortune-tellerin pakeille joka maksua vastaan selittää mitä tikussa oleva juttu tarkoittaa. Kymmeniä pikku "kioskeja" joissa nämä sananselittajat istuu ja kertoo jonottaville kinetsuille mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja mitä pitäis tehdä ettei huonosti kävisi. Mielenkiintoista seurata näiden puuhia.

NÄLKÄ!
Menen siis vegeraflaan ja tilaan tällä kertaa jotain uutta ja ihmeellisen näköistä. Mitähän tämä oikein on? Päivällä näin market-alueella kuivattuja käärmeitä, isoja liskoja sun muita olioita. Jotkut roippeet roikkui ikkunoilla ja näytti kuin olis pesusienimäistä säämiskäistä hunajakennoa, josta kyllä valui jotain visvaa. Hyi hitto! Merimarsun munaskua? Kananvarpaat näillä ainakin on suurta herkkua, niitä on joka katuraflas myynnis. No, vegessä tietää ettei lihaa ainakaan tuputeta. Hyvää! Kummallisen limanuljaskamaisen limaista mutta hyvää. Onnex tosiaan tiedän ettei ole osa jostain luonnottomasti kuolleesta elukasta. Saapasjalkakissan mahalaukun vasenta etureunaa. Perustais tänne Mäkkärin kinetsuversion, McLiskoa ja kärmesBigMac.

Voi voi. Jäähyväiset Kiinalle.?. Kuukausi on mennyt hitaasti ja nopeasti. Tuntuu että siitä on jo vuosi, 4 päivää ja 8 tuntia kun istuin Xi'anissa Songin kanssa ja juttelin kolmisen tuntia niitä näitä kaikenmaailman asioista. Aika rientää. Tässä istun PC:n äärellä vierelläni kulkurin iltakalja, kaivan nenääni ja raavin niskaani, yhtaikaa, ja ihmettelen että "nytkö pois?"

Huomenna herään klo 01:00 Suomen aikaa ja oon Hesas klo 23:00 ja toivon mukaan Vallilassa about keskiyöllä. Ja sit pitäis lähteä Punasulan, Markon ja Kikan kanssa Helsingin yöhön. Oliskohan Ilekin messis vai lähtikö rantarosvo Vaasaan? Jättäis nyt avaimen ainakin että saisin luurini takaisin. (Täällä muuten monessa luurissa lukee "Nokia" ja soittoäänenä samat luritukset mitä kuulee Suomessakin. Oon ajatellut että Nokia vois pistää yhdeksi perusääneksi "Konevitsan kirkonkellot" tai Kikan "Sukkula Venukseen" tai jopa "Kierrätä pyöritä mua"! Tai olishan niitä monia muitakin must-ääniä. Olis se nastaa ja isänmaallista ja lakki pois päästä ja vatsa sisään, kun täpötäydessä HK:n metrossa pinisis kännykkä ja se tiukuttais sävelmänään Jari Sillanpään "Sydän sanoo Bum Bum"! Hitto, kun tirahtais sinivalkoinen kyynel otsalle! Tai mistä se nyt milloinkin tulla tirahtaa.)

Enivei, toivottavasti saan nukuttua konees. Parempi olis olla hiukan pirteämpi Hesan tullis kun tuun Amsterdamin kautta ja perjantai-iltana ja pitkä tukka ja muutenkin sennäköisenä että tota jannua varmaan kiinnostaa opiaatit sun muut rajakamat ja tajunnanlaajentajat. Pannaanpa jannu tarkistukseen ja kumihanskat käteen ja takahuoneeseen. Pitää vähän kattoa tommosen jannun perään. Se on huomisen murheita se. KLM lennättää varmasti perille. Jospa se tarkoittaakin että Kone Lensi Mereen? Kuka maksaa laskun? Pöh, tämä tästä. Meen vielä kaljalle ennenkuin alan hyppimään rinkan päälle että saan kaikki mahtumaan. Kello on vasta 01:00 yöllä. Lievää ylipainoa on rinkassa (mulla samaten, en oo täällä todellakaan päässy laihtumaan) mutta ehkä anteeksi antavat sen.

Kiitos kaikille Teille jotka kirjoittivat kuulumisia, oli kiva saada kuulla kuulumisia Suomesta ja muutenkin missäkukin menee ja on mennyt. Olis ollut kyllä kiva saada ennemmän kuulumisia Kemiraltakin. Onkohan ne kaikki kuolleet siellä Jaanaa lukuunottamatta? Vaiko työmatkalla? Luultavasti on pe-aamu kun tätä luette, minä olen silloin matkalla HK-Dam. Hyvää yötä ja huomenta siis! (Kuulostipa Don Huonoilta, siltä Suomen huonoimmalta bändiltä)...
Lähetys päättyy täten. Olkaa ihmisiksi älkääkä tehkö mitään mitä minä en tekisi.......

Mika

0 Comments:

Post a Comment

<< Home